Търсене

вторник, 4 юли 2023 г.

Star Wars: Великата република: На ръба на равновесието, том 1

"Векове преди сагата на семейство Скайуокър започва едно ново приключение…

Цари ерата на Великата република и експанзията сред звездите е в своя апогей. Като доверени пазители на мира, всеизвестните джедаи защитават Републиката и огряват пътя на онези, които изследват най-мрачните кътчета на Галактиката.

Непосредствено след Хиперпространственото бедствие, младият рицар джедай Лили Тора-Аси е назначена да помага на разселени цивилни да се установят на Банчии, новонаселена планета в системата Инугг, далеч във външния пръстен. Банчии е дом и за нов джедайски храм, ръководен от майстор Аркофф, уукито ментор на Лили. Той си представя храма като място на покой както за новите жители на планетата, така и за онези, които пътуват отвъд нея. Търсейки равновесие между грижите за пристигащите заселници и загадките на този отдалечен лагер, Лили не е сигурна дали върши достатъчно, за да донесе мир на Галактиката. Но когато на пътя ѝ се разкриват подмолни опасности, младият джедай ще се изправи пред най-голямото си изпитание до момента…"


"На ръба на равновесието" е първата манга в мултимедийният проект "Междузвездни войни: Великата република". Историите в проекта се развиват между 350 и 50 години преди сагата за Люк Скайуокър и започват с Хиперпространственото бедствие, появата на нихилите и наместа на джедаите за възстановяване и запазване на мира. Автори на мангата са Шима Шиня и Джъстина Айрлънд, а илюстратор е Мизуки Сакакибара. 

Главна героиня в историята е Лили Тора-Аси, млада джедайка, която има за задача да помага на заселниците на новонаселената планета Банчии, както и да помага на своя ментор Аркофф да поддържа новопостроеният джедайски храм на планетата. Именно отношенията между Лили и Аркофф, Лили и нейният падауан Киърин, и между Лили и учениците в храма, са може би едно от най-интересните неща в историята. Чрез тях разбираме много за философията на джедаите и за овладяването на Силата. Постепенно ежедневните задачи започват да доскучават и Лили, Киърин, Нима и Вив'ниа тръгват да изследват непознати части на гората край селището и се натъкват на нещо неочаквано...

Илюстрациите на Мизуки Сакакибара са в класическият манга стил, но се вписват прекрасно и в света на Междузвездни войни. Дизайнът на светлинните мечове на Лили е като на самурайските - с кръгъл гард пред острието и когато са прибрани на колана на Лили, тя изглежда точно като самурай. Точно светлинните мечове играят много важна роля в кадровката на бойните сцени и просто "прерязват" панелите, предавайки динамиката на боя. Страхотните панели с пейзажи от Банчии, архитектурата на селото и храма помагат да усетим характера на новозаселената планета. За финал ще кажа, че Сакакибара е създал и едно от най-запомнящите се чудовища, които съм срещал във вселената на Междузвездни войни.

В края на тома има и кратка бонус история - "Банчиианите". В нея четиримата герои от основата история намират отговор на някои битови неволи на заселниците. Историята отново е написана от Шима Шиня, а художник е Незу Усугумо.


"Междузвездни войни: Великата република: На ръба на равновесието" е красиво и забавно попълнение в света на Междузвездни войни. Отвореният финал и лекият тийзър за това какво следва във втори том ме карат с нетърпение да очаквам следващата част.

За поръчки - https://egmontbulgaria.com/komiksi-grafichni-romani-205/velikata-republika-na-raba-na-ravnovesieto-tom-1-p4445


Информация за изданието в Grand Comics Database - https://www.comics.org/issue/2546064/

Няма коментари:

Публикуване на коментар