Търсене

вторник, 20 юни 2023 г.

Star Wars: Легенди за Люк Скайуокър

Кой е Люк Скайуокър? Мнозина из галактиката са чували името му, но малко са тези, които са срещали легендарния джедай. Някои го наричат безпощаден военнопрестъпник. Според други той дори не е човек, а дроид! Но без значение дали съществува, или е мит, едно е сигурно – всички онези, които твърдят, че са срещали неуловимия и тайнствен Люк Скайуокър, имат за разказване незабравими приключения.

В „Star Wars: Легенди за Люк Скайуокър“ всепризнати японски създатели на манга адаптират истории от едноименния роман на световноизвестния автор Кен Лиу, за да вдъхнат живот на някои от най-вдъхновяващите митове за емблематичния рицар джедай.

"Легенди за Люк Скайуокър" представя манга интерпретацията на четири от шестте истории от едноименният роман на Кен Лиу. За разлика от версията в проза, тук всяка история е представена самостоятелно без свързващите интерлюдии от романа.

"Гробището за космически кораби" разказва историята на млад имперски стрелец от звезден разрушител. Той е истински вярващ в Империята и напълно погълнат от пропагандата ѝ за бунтовниците и Люк Скайуокър. След унищожаването на разрушителя, той се оказва на планетата Джаку и среща мистериозен непознат. Последвалите приключения променят фанатизма му и водят до катарзис. Адаптацията е дело на Акира Фукая и Такаши Кисаки, които илюстрират легендата по много отличителен начин. Рисунките изглеждат груби, но същевременно са и много хармонични и улавят суровата среда, в която се намират героите, и помагат за да усетим различните емоции през които минава главният герой докато стигне до просветлението.

Втората история "Аз, дроидът" е разказана от гледна точка на строителен дроид, препрограмиран в жесток надзирател на дроиди, добиващи опалови сълзи. Той се опитва да потуши бунт на дроиди, вдъхновен от дроид, който се оказва с неочаквана самоличност. Харуичи, която илюстрира историята, се отнася с много внимание към детайла и успява добре пресъздаде визията на дроида за околния свят. 

"Историята на Лъгъбриъс Моут", илюстрирана от Субару се случва по време на сцената от "Завръщането на джедаите", в която Люк Скайуокър се сблъсква с Джаба Хътянина. До тук всичко е наред, но разказвач в историята е една бълхокъртица, която успява да се изиграе важна роля в съдбата на Лея и Люк. Историята беше доста абсурдна, но много забавно разказана. Артът на Субару напомня на аниме в картинки и подчертава комичните моменти. 

Четвъртата история "Голямото отвътре" е илюстрирана от Акира Химекава, дуото мангаки известни с адаптациите си по "Легендата за Зелда". Историята е разказана от гледна точка на студентка по биология, която току-що е завършила изследователски проект и се качва на стоп на кораба на Люк Скайуокър. Пътуването им приключва във вътрешността на един астероид. Тази история е много фокусирана върху Силата и търсенията на Люк за произхода на джедаите. Артът на Химекава кара читателя да се чувства така, сякаш придружава героите в тяхното загадъчно пътешествие в дълбините на неизвестното и просветляващото откритие в "края на тунела".

Сборникът ни представя няколко различни погледа към личността и философията на Люк Скайуокър, неговата жертвоготовност в името на справедливостта и казуата, която защитава.

Книгата е чудесен начин да се запознаем както със света на Междузвездни войни, така и с разнообразието от стилове, които мангата може да предложи.

За поръчка - https://egmontbulgaria.com/komiksi-grafichni-romani-205/star-wars-legendi-za-ljuk-skayuokar-p4395

Информация за изданието в Grand Comics Database - https://www.comics.org/issue/2515765/

Няма коментари:

Публикуване на коментар