Търсене

понеделник, 6 март 2023 г.

Дъкбург: Трала-Ла и други истории - Карл Баркс

 "Настоящият том съдържа комиксите на Карл Баркс от периода 1953-1954 година. В „Трала-Ла“, историята, дала заглавието на сборника, чичо Скрудж се оказва тъй потиснат от ежедневието, че изпада в нервна криза. За да спаси здравето си, патокът решава да открие легендарна долина в Хималаите, където парите нямат никаква стойност. В друг комикс МакДък, Доналд, Хюи, Дюи и Луи попадат на подводен град, който се оказва изчезналата Атлантида. В следващо приключение героите се натъкват на остров Менехуне, където опознават старите хавайски легенди. А между екзотичните пътувания животът в Дъкбург тече със собствен ритъм. Скрудж иска да построи фабрика за портфейли, Доналд се захваща да усъвършенства прахосмукачката, а малките му племенници купуват камила. И това е само началото на невероятните случки, които изпълват ежедневието на патоците."

В края на миналата година издателство "Егмонт България" започна да издава поредица със събраните комикси на Карл Баркс за Дъкбуег и неговите обитатели. Изданието се прие добре от почитателите на комикси и въпреки някои проблеми с превода, първият тираж успя да се продаде доста бързо. От издателството не само си взеха бележка от коментарите, но направиха допечатка, в която всичко е изгладено и възложиха превода и реакцията на втория том на Ненко и Здравко Генови, които помогнаха най-много за редакциите по първия том. И така само три месеца след "Завръщане в Клондайк" получаваме "Трала-Ла", втори том в поредицата, съдържащ истории писани в периода 1953-1954.

Изданието съдържа 27 комикса, 11 корици, една маслена картина, прекрасен предговор и справочник с лекарите на Дъкбург. Едноименната история "Трала-Ла" е поставена на второ място в класацията на най-голямата база данни за Дисни комики - I.N.D.U.C.K.S., на първо място е заглавната история от първият том "Завръщане в Клондайк". Вдъхновен от репортаж в "National Geographic" за държавата Хунза, от митичната Шангри-Ла и от филма на Франк Капра "Изгубеният хоризонт", Карл Баркс показва сблъсъка на едно неопетнено общество със съвременната цивилизация, чиято алчност и цинизъм в крайна сметка унищожава устоите на обществото. Детайлността и точността в пейзажите на Трала-Ла помагат на историята да оживее и добие плътност. Моралните терзания на Скрудж са честа тема в комиксите на Баркс, но тук те заемат централна част в историята и допринасят за драматичността ѝ. В тази история се появява Наръчника на "Младия мармот" - най-ценната енциклопедия за всяко хлапе в Дъкбург.

Другите две дълги истории, "Тайната на Атлантида" и "На остров Менехуне" са отново по любими на Баркс теми - откриване на изчезнали съкровища и цивилизации, и опитите на Скрудж да спаси парите си от бандата Бийгъл. Във втората дейно участие взема и съпругата на Карл Баркс, Гаре, която е израснала на Хаваите и помага за някои детайли по историята. Изключително кинематографичният стил на рисуване на Баркс съчетан с внимание върху детайлите са и една от причините неговите комикси да са били любими на Стивън Спилбърг и Джордж Лукас. В интервюта те заявяват, че са черпили идеи за поредицата Индиана Джоунс точно от историите на Баркс.

Останалите истории в сборника показват силата на Баркс да съчинява кратки, забавни истории, с които да се забавлявате до захлас. Едностраничните му истории си остават и до днес христоматийни примери за изграждане на шега в няколко панела.

Поредицата "Дъкбург" е задължителна не само за феновете на Дисни и комиксите, но и за всеки, който харесва добре разказаните истории.

За поръчка: https://egmontbulgaria.com/dakburg-1315/trala-la-p4355

Информация за изданието в Grand Comics Database: https://www.comics.org/issue/2491467/


Няма коментари:

Публикуване на коментар