Търсене

петък, 18 ноември 2022 г.

Демонът в гората - Лий Бардуго, Дани Пендъргаст

 "Историята на Тъмнейший оживява пред очите ни с помощта на изящно илюстрираната графична новела – предистория на СЯНКА И КОСТ, хитовия сериал на Netflix.

Преди да поведе Втората армия на Равка, преди да създаде Долината на смъртната сянка и много преди да се превърне в Тъмнейший, той е самотно момче, надарено с изключителна сила. Ерик и майка му Лена винаги са бягали, без да могат да открият сигурност никъде. Те не са като другите Гриша – те са най-редките и смъртоносни от своя вид. Всяващи страх сред тези, които искат да ги унищожат, и преследвани от тези, които искат да се възползват от дарбите им, майка и син са принудени да крият способностите си навсякъде. Но понякога и най-страшните тайни се разкриват сами..."
Както обикновено се случва във фентъзи историите злодеите винаги са някак по-симпатични  от останалите главни герои и често стават любимци на читателите. Тъмнейший от "Сянка и кост" на Лий Бардуго не прави изключение - загадъчен, могъщ и харизматичен, той е може би най-ярката и запомняща се  фигура в цялата поредица.
Комиксът е адаптация на едноименния разказ на Бардуго и ни запознава с това как Тъмнейший стига до идеята да създаде убежише за Гриша. Историята разкрива още от трагичното минало на героя и показва как една добра идея и нещо направено за добро могат да се превърнат в топно обратното.
Илюстрациите на Дани Пендъргаст са семпли, но изпълнени с много емоция и добавят дълбочина на образите и историята. Контрастът между студени и топли цветове помага за вдъхването на живот на героите и техните различия, и на местата, където се развива действието. Комиксът е един от най-добрите примери за хармония между текст и илюстрации.
С "Демонът в гората", Бардуго и Пендъргаст ни представят трогателна и трагична история, която ще допадне на всички фенове на вселената Гриша – и особено тези, които обичат Тъмнейший. Комиксът е чудесно допълнение към основната история и е идеален щза тези, които не могат да се наситят на Тъмнейлий и искат да разберат повече за миналото му и откъде идва. А красивите илюстрации оживяват тази магическа вселена по съвсем нов начин.

За поръчки: https://egmontbulgaria.com/sjanka-i-kost-vselenata-grisha-325/demonat-v-gorata-grafichna-novela-p4283

Информация за изданието в Grand Comics Database: https://www.comics.org/issue/2447641/

Няма коментари:

Публикуване на коментар