Търсене

сряда, 14 септември 2022 г.

Историята в комикс - Цар Лъв, 101 далматинци, Лейди и Скитника, Малката русалка Ариел


Пълнометражните анимационни филми на Дисни отдавна са се превърнали в класика и едва ли съществува човек, който да не е гледал поне един от тях. Освен това компанията е и пример за това как интересът към тях да се поддържа постоянно - пускането на дигитално ремастерирани версии, правенето на игрални филми, създаването на книги и комикси по анимациите. До скоро у нас основно се радвахме на само на новите книжки с познатите герои и комиксите за съжаление почти липсваха. Тази година обаче от издателство Егмонт решиха отново да се завърнат към жанра, който ги утвърди на нашия пазар - комиксите. След поредицата Науката в комикс сега имаме възможност да се насладим на Историята в комикс - адаптации на класически анимации в комикс форма. Първите (надявам се и не последни) заглавия от поредицата са - Цар Лъв, Лейди и Скитника, Малката русалка Ариел и 101 далматинци.

Дълго време се чудех дали да правя отделни ревюта за книжките или ревюто да е едно и накрая се спрях на втория вариант. Основна причина за това беше, че трудно може да се каже нещо ново за сюжетите, за това как всички сме израснали с тези анимации и други подобни тривиалности. Адаптациите представени в поредицата са правени между 1990 и 1997 от различни творчески екипи на Дисни - Малката русалка Ариел 1990, 101 далматинци 1993, Цар Лъв 1994, Лейди и Скитника 1997. В чужбина всичките са издавани и преиздавани многократно през годините, а конкретно в този си вид започват да излизат през 2020 г. Във всички артът е много близък до оригиналните анимации, историите са кадрирани с правилни панели и за динамиката се разчита основно на рисунките и текста. Стандартното високо качество на рисунките при Дисни е налично и тук и благодарение на това стигаме до най-големият плюс на тези нови издания - изцяло новото оцветяване и добавяне на CGI бекграунди. Първоначално всички истории са с "плоско" оцветяване в класическия за Дисни стил и в първите преиздания просто има заигравки с разлики в цветовете тук и там. Развитието на анимацията и доминирането на 3D филмите в последните години обаче налага и комиксите да се сдобията с нови "дрехи", за да са в крак с времето. В последно време има сериозен дебат на тема ползването на дигитални средства в комиксите и особено в оцветяването им, но тази поредица показва ясно, че дигиталното оцветяване не само има място в комиксите, но в определени случаи е и най-правилният вариант. В резултат имаме комикси, които по нищо не личи, че са рисувани преди 25-30 години. 

Самите адаптации са доста близки до оригиналите, но поради малкият обем - 44-46 страници, има някои пропуски, които не са от съществено значение. Освен самият комикс четирите книжки включват кратко представяне на героите и галерия с кадри от самите анимации. 

Поредицата Историята в комикс предоставя на читателите възможността да си припомнят вече познатите истории в една нова и много съвременно изглеждаща "опаковка". А ако случайно някой е пропуснал някоя от анимациите прочитането на книжката ще го накара да намери и да изгледа и оригинала.

За поръчки: https://egmontbulgaria.com/grafichni-romani-komiksi-205/

Информация за изданията в Grand Comics Database: https://www.comics.org/series/name/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%20%D0%B2%20%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%81/sort/alpha/


Няма коментари:

Публикуване на коментар