Търсене

понеделник, 4 юли 2022 г.

Науката в комикси, книга 4-6: Ерата на динозаврите

 "Поредицата на Дисни Науката в комикси е посветена на различни теми, свързани с науката. Изданията запознават с любопитни факти за света около нас по интересен и достъпен начин и са предназначени за деца на възраст над 8 години."

Следващите три книги в поредицата разказват за появата, възходът и изчезването на динозаврите. Комиксите този път са с Бони и нейните играчки Рекс, Трикси, Виличко, Баз и Джеси от поредицата "Играта на играчките".

Комиксите във всяка книга отново са разделени на четири части, между които има по четири страници научно-популярна част, илюстрована от Марко Колети и Летиция Алджери, и снимки на фосили, скелети на динозаври.

Научната част е разработена от Стефано Броколи, италиански палеонтолог, а българската редакция на текста е поверена на Владимир Николов, палеонтолог и докторант в Националния природонаучен музей към БАН.

Сценарист на комикса е Джакопо Оливиери. Списъкът на художниците, работили по комикса този път доста дълъг - Андреа Грепи, Марино Джентиле, Марко Форчелони, Масимо Азаро, Емилио Урбано, Сара Сторино, Бенедета Бароне и Масимо Рока. Вероятно това е така защото в комикса е пълно с художествени възстановки на различните видове динозаври, които са правени на база последните открития и предположения на учените как точно са изглеждали те.

Едва ли има тема, която да е по-интересна за децата от динозаврите. Страшните гущери винаги са пленявали въображението. Така е и с Бони, която обожава да си играе с Трикси и Рекс. Веднага щом става ясно, че ще има изложба посветена на динозаврите, Бони се насочва към нея, вземайки и част от играчките си. Оставени без надзор Трикси, Рекс и Виличко тръгват на пътешествие из книгите, за да разберат историята за произхода на техните видове. На няколко пъти се отървават на косъм да бъдат разкрити, но в крайна сметка заедно с тях успяваме да прочетем всичко за това от кои видове са произлезли динозаврите, как са станали господари на животинският свят и как са изчезнали през юрския период. В същото време Баз и Джеси установяват липсата на тримата и тръгват да ги търсят, за да им помогнат да се върнат навреме в раничката на Бони.

На края на всяка книга отново има кратък тест с 8 въпроса, за да могат децата да проверят до колко внимателно са прочели книгата.

В заключение мога да кажа само едно - това са страхотни книги за динозаври и това е напълно достатъчно основание да ги притежавате.

За поръчки: https://egmontbulgaria.com/naukata-v-komiksi-1225/


Информация за изданията в Grand Comics Database: https://www.comics.org/series/185737/

Няма коментари:

Публикуване на коментар