Търсене

вторник, 14 юни 2022 г.

Науката в комикси, книга 1-3: Галактики и планети

 "Поредицата на Дисни Науката в комикси е посветена на различни теми, свързани с науката. Изданията запознават с любопитни факти за света около нас по интересен и достъпен начин и са предназначени за деца на възраст над 8 години."


Първите три книги от поредицата ни запознават с историята на Вселената. От Големият взрив и зараждането и формирането на галактиките през това как се е появило Слънцето и нашата планетна система до начина по който в днешно време човечеството усвоява близкия космос. Всичко това с помощта на Хиро и Героичната шесторка, добре познати на публиката от едноименната анимация.

Във всяка книга комиксът е разделен на четири части, между които има по четири страници научно-популярна част, която също е богато илюстрована от Данило Лоизеда и снимки на астрономически обекти.


Научната част е разработена от Едвиге Пезули, италиански астрофизик, и Андреа Вико - журналист и популяризатор на науката. Текстовете са написани на разбираем за децата език, като заслугата за това е на Андреа Вико, който е един от най-популярните автори на картинни научно-популярни книги в Италия и е създател на фондация ToScienceCamp, която насърчава изучаването на науката от деца. Научната редакция от българска страна е на доц. д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет “Св. Кл. Охридски“ и научен експерт в Детски научен център „Музейко“.


Самият комикс е написан от Теа Орси, която е една от най-добрите сценаристки на Дисни през последните години. В историята хармонично са вплетени много научни факти и има препратки към съответните страници от научната част. Заслуга за това науката да не затормозява четенето и динамиката в историята е на екипа Джанфранко Флорио, Роберта Занота и Кристина Стела, който е направил изключително динамична кадровка на историята. Местата с научен текст са с панели с неправилна и доста раздвижена форма, което допринася за динамика дори и при поднасяне на научни факти. А в моментите, в които Героичната шесторка се изправя срещу поредният злодей пък се редуват хубави сплаш-страници със страници с няколко застъпващи се панела с неправилна форма, които пресъздават динамиката и напрежението в историята. Оцветяването е поверено на Лучио Де Джузепе и Kawaii Studio, които са от основните колористи на Дисни Италия и този път отново са свършили страхотна работа.

В отделните книги Хиро и компания успяват да спасят последователно света изобретение, способно да създава планети, астероид носещ се към Земята и банда "извънземни".

На края на всяка книга има кратък тест с 8 въпроса, за да могат децата да проверят до колко внимателно са прочели книгата.

В заключение мога да кажа, че книгите са идеалният начин да се запознаят децата с астрономията и астрофизиката по забавен начин, а самият комикс би допаднал и на всички, които харесват историите на Дисни.

За поръчки: https://egmontbulgaria.com/naukata-v-komiksi-1225/

Информация за изданието в Grand Comics Database: https://www.comics.org/series/185737/

Няма коментари:

Публикуване на коментар