Търсене

четвъртък, 7 декември 2023 г.

Лея, принцесата на Олдерон, том 1 - Клаудия Грей, Харуичи

 "Младата принцеса Лея прекарва дните си, изучавайки тънкостите на политиката, помагайки на нуждаещите се и подготвяйки се за церемонията, в която ще заяви намерението си един ден да управлява Олдерон. Но докато се труди, за да се докаже като достойна за трона, тя забелязва, че родителите ѝ се отчуждават все повече от нея. След като научава тайните им, Лея трябва да направи своя избор между отговорността си към народа на Олдерон и дълга да спаси една цяла галактика, смазана от управлението на Империята.


Впуснете се в незабравимо приключение и разберете как и кога Лея Органа се присъединава към Бунта срещу злата Империя."

Мангата е адаптация по едноименният роман на Клаудия Грей, който е сред най-любимите на феновете на Междузвездни войни. Историята ни разказва за младата принцеса на Олдерон, няколко години преди събитията от „Нова надежда“, докато тя се подготвя за трона и още не се е присъединила към Бунта. 

По време на изпитанията през които минава, за да се утвърди като наследница на трона, Лея показва своята доброта към другите (хуманитарната мисия на Уобани), решителност (изкачването на планината Апенза) и съобразителност (заобикалянето на имперските закони). Но освен това ставаме свидетели и на нейната несигурност и страх от провал. 

Харуичи съумява да възпроизведе много достоверно персонажите от романа. Рисунките не са "класическа" манга, а смесица от манга и западен комикс, което в случая работи много добре и би могло да разшири аудиторията от читатели. За съжаление тук стигаме и до основният минус на българското издание - от "Егмонт" са решили да да отпечатат пролога на историята в черно-бяло, докато в оригинала той е цветен и това дава определено цветоусещане за цялата история, което помага да си "оцветим" мислено следващите части от мангата. 

В заключение може да се каже, че мангата е предназначена за всеки, независимо дали е фен на Междузвездни войни и мангата като жанр или не. Ако сте чели и харесали романа на Клаудия Грей, тази адаптация няма да ви разочарова, дори може да засили любовта ви към книгата.

Пс. Една от причините това ревю да се забави беше решението ми да прочета оригиналния роман и призовавам всеки, който има възможност да го направи също.

Информация за изданието в Grand Comics Database - https://www.comics.org/issue/2588222/ 

За поръчки - https://egmontbulgaria.com/komiksi-grafichni-romani-205/leja-printsesata-na-olderon-tom-1-p4522

Няма коментари:

Публикуване на коментар