Търсене

петък, 3 юни 2022 г.

Пърси Джаксън и боговете на Олимп. Част 1: Похитителят на мълнии

 "Да си син на божество е опасно. И страшно. Най-често води до смърт по особено жесток начин.

Пърси Джаксън е на път да бъде изхвърлен от училище… отново. И това е най-малкият от всичките му проблеми. Напоследък чудовищата и древногръцките богове се пръкват навсякъде, вместо да си стоят по страниците на учебника му по история. А за капак на всичко, изглежда, че е успял да ядоса някои от тях. Мълнията на Зевс е открадната и познайте кой е главният заподозрян. Пърси има само десет дни, за да открие и върне задигнатата собственост на Господаря на небето.

Създателят на любимата на милиони читатели поредица Рик Риърдън обединява сили с едни от най-големите имена от света на комикса, за да разкаже историята на едно момче, което е напът да разкрие предателство, по-велико от самите богове."От издателство "Егмонт България" решиха да ни зарадват като издадат комикс адаптациите на романите от поредицата "Пърси Джаксън и боговете на Олимп" на Рик Риърдън. Първата част "Повелителят на мълнии" вече е на пазара, а останалите четири части ще излизат всяка трета събота на месеца.

Адаптацията е дело на Робърт Вендити – сценарист, работил над Светкавицата и Зеления фенер за DC Comics. Артът е дело на унгарецът Атила Футаки, рисувал Конан за Dark Horse Comics и Severed за Image Comics, а оцветяването е на Хосе Виларубия.

Пърси Джаксън е класическият "проблемен" ученик - страда от дислексия, баща му е напуснал семейството преди той да се роди, постоянно се забърква в каши и всяка година се налага да сменя училището... След поредната проблемна ситуация в училище животът му се преобръща с главата надолу - оказва се, че е син на древногръцки бог и освен това е заподозрян за открадването на божествен артефакт. В резултат на тази кражба светът е заплашен с нова световна война, а Пърси и компания имат 10 дни да открият светкавицата и да предотвратят войната. И от тук почват шеметните приключения...

Адаптирането на добре познато произведение в комикс е сложна задача, но Вендити се справил много добре. Въпреки краткият обем той успява да ни представи пълнокръвни герои, историята върви с добро темпо и въпреки, че естествено има спестени моменти от оригинала, успява да е убедителна. За това допринася и страхотният стил на рисуване на Футаки - реалистични рисунки, много добро предаване на емоциите на героите, страхотна динамика в екшън сцените. Трябва да се отбележи, че унгарецът е пресъздал героите в собственият си стил, а не се е водил от филмовата адаптация. В резултат всички изглеждат с една идея по-възрастни и цялата история е малко по-мрачна от оригинала. Оцветяването на Виларубия допринася да усетим настроението на историята и много добре се съчетава с рисунките на Футаки.

Преводът е дело на Александър Драганов, който има голям опит с романите на Рик Риърдън, и българският текст е чудесен

Като цяло мога да кажа, че книгата е еднакво подходяща както за феновете чели книгите, така и за тези, които тепърва ще се срещнат със света на Риърдън.

За поръчки: https://egmontbulgaria.com/parsi-dzhaksan-i-bogovete-na-olimp-201/1-pohititeljat-na-malnii-romanat-v-komiks-podarak-p3779

Информация за изданието в Grand Comics Database: https://www.comics.org/issue/2408695/


Няма коментари:

Публикуване на коментар